Er du macho, vatpik eller maskulin?

 

maskulin, terapi, parterapi, sexolog

 

Ind imellem kan det være nødvendigt, at tage et grundigt kig på sig selv. Vi lulles ofte ind i de roller vi er blevet tildelt eller selv har taget, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at vi oplever en tilfredshed ved at være som vi er.

 

Begreberne nedenfor er formuleret i samarbejde med min mandegruppe, som aktivt og med stor interesse har haft et ønske om, at blive mere maskuline, og ud fra definitionen, har det været nemmere for dem at pege på, hvad det ville kræve af dem, at finde en større selvtilfredshed, som udover den personlige værdi, også kunne skabe et bedre og mere ligeværdigt parforhold.

 

Alle mennesker rummer både positive og negative egenskaber. Ofte bliver vi dog først konfronteret med de negative, når vi skal fungere i en følelsesmæssig relation. – Det er der vi finder ud af, om vi er bange for at miste, om vi hungrer efter kærligheden og trygheden, eller om vi hviler i os selv og er i stand til at bevare de værdier, som vi havde, inden vi indledte vores forhold.

 

Det er svært at skære alle over en kam. – Nogle kan derfor godt finde begreber i hver af de 3 personligheder, men nedenstående kan være en mulighed for, at dyrke de egenskaber, som man måske mangler at hengive sig til, for at skabe en bedre balance i kærlighedslivet og i relationer generelt.

 

Under aftenens samtalegruppe, opfandt vi begrebet vatfissen, som jo i høj grad også er eksisterende. Dette kunne være udgangspunktet til en anden artikel, om forskellige kvindetyper.

 

At være en vatpik eller en machomand, gør dig ikke til et dårligt menneske. – Det giver dig blot muligheden for, at blive et endnu mere harmonisk menneske med et større selvværd og en større selvtilfredshed. – Den maskuline mand vinder flest point, ikke nødvendigvis i forholdet til andre, men så absolut i forholdet til sig selv.

 

Vatpikken

 

- Han ved ikke rigtig hvad han vil

- Han tør ikke at udfordre sig selv

- Han er en pleaser

- Han springer over, hvor gærdet er lavest

- Han er en mand der holder sig til det sikre

- Han tager ikke styring

- Han lader kvinden bestemme

- Han er svag og usikker

- Han mangler respekt for sig selv

- Han er dårlig til at sætte grænser

- Han er skrøbelig på det følelsesmæssige plan

- Han bliver hurtig utryg og bange for at miste

- Han har brug for meget anerkendelse

- Han mangler stolthed og integritet

- Han har ingen mål i livet

- Han er konfliktsky

- Han er indadvendt

- Han er bange for at miste

- Han går på kompromis og rykker hele tiden sine grænser

 

Vatpikken er ham der føjer sin partner. Han tager hendes kritik til sig og føler sig forurettet, uden at sige det højt. Han forsøger at tilpasse sig, for at gøre hende glad, også selvom det er på bekostning af hans egne værdier. Han kan have svært ved at tale om følelser, og bliver ofte usikker og utryg, hvis hun stiller ham et spørgsmål, der handler om hans ønsker og behov, – fordi han glemmer dem, når han indleder et forhold. Han er ofte bange for at miste, og gennem denne frygt, bliver han omklamrende og uselvstændig. Han ændrer sig fra, at være tiltalende, til at blive ucharmerende, hvorfor hun begynder at miste lysten til at have sex med ham. Gennem den seksuelle afvisning, bliver han endnu mere frustreret og desperat og mister der igennem lysten til at se sine venner, passe sine interesser og gå på arbejde.

 

Han skynder sig hjem, for at være sammen med hende så meget som muligt, fordi han hungrer efter at mærke hendes kærlighed. Han benytter enhver mulighed for, at lægge armene omkring hende, og for hver gang hun afviser det, eller er optaget af noget andet, bliver han mere og mere desperat.Han mister sin identitet, og bliver langsomt opgivende og indelukket. Han bliver jaloux og sårbar og begynder at udspørge hende, for at skabe overblik og tryghed, men det får modsat effekt, da hun bliver irriteret over hans mange spørgsmål og iver for at tage del i hendes liv, fordi han ikke formår at holde fast i sit eget.
Han ender med at blive droppet, og føler sig i den grad forurettet, fordi han selv mener, at han gjorde alt for, at de skulle finde ind til hinanden igen. – Men det han gjorde galt var, at han forsøgte at finde ind til hende igen, ved at give afkald på sig selv!

 

Macho-manden

- Han vil nødig erkende sine fejl

- Han kan blive ubehagelig og grov

- Han træder på andre, for at komme op i hierarkiet

- Han er udadvendt og god til at skabe kontakt – oftest gennem pral

- Han reagerer voldsomt på sine omgivelser

- Han tåler ikke kritik

- Han er overlegen, egoistisk og selvoptaget

- Han er respektløs og manipulerende

- Han er selvsikker og arrogant

- Han forfølger sine mål, og står ofte foran i flokken

- Han mangler empati og samvittighed

- Han er ikke til at stole på

- Folk ser ofte op til ham

- Han er mere frygtet end respekteret

- Han har evnen til at forføre kvinder

- Han har mange ambitioner

- Han er ofte materialistisk

- Han har mere selvtillid end selvværd

- Han er fascinerende og fuld af energi – Han har talegaverne i orden

 

Machomanden er meget omvendt fra vatpikken. Han er selvoptaget og selvfed. Har selvtilliden i orden, og dækker på den måde over det usikre selvværd. – Han er materialistisk, elsker smarte biler, kommer de fede steder og går op i surround sound og mærketøj. Han er rap i replikken og nedlægger piger på stribe. Han har talegaverne i orden og kan gennem charme og stort ordforråd tale trusserne af pigerne.

 

Han går til angreb, hvis han bliver kritiseret, og har ofte en stribe af mænd rendende efter sig, fordi de ser op til ham. Han er fuld af ambitioner, og når sine mål, dog uden respekt for andre mennesker.

 

Han er overlegen og arrogant, men vinder på denne måde indpas de steder, hvor han ønsker at få opmærksomhed og anerkendelse. Han er knivskarp, men rummer ikke den mindste smule empati eller moral. Han styrer mod toppen, uden hensyn til de mennesker, som han møder på sin vej. Han er en formidabel elsker, som tager styring, holder hende fast og som vokser i sin macho-rolle, når han hører hende skrige af liderlighed. Han har svært ved at binde sig, og hvis han gør det, så er han kompromisløs og kan uden problemer ignorere hendes tårer og sårbarhed. Han tager ikke ansvar for partnerens følelser, men føler han har sin fulde ret til, at køre af sted med 100 km. I timen, og bilder sig ind, at det er maskulint og troværdigt. Han går primært efter smukke kvinder, fordi han ser dem som et trofæ, mere end som en ligeværdig. Han udfordrer sig selv, og har masser af power. Han holder sig ikke tilbage for en god bytur, et bungy jump eller en tur i faldskærmsudspring. Han har masser af interesser, og dyrker dem til fulde.

 

Den maskuline mand

 

- Han er selvbevidst og selvsikker

- Han tør at erkende sine fejl, tage imod kritik og arbejder med det han kan blive bedre til

- Han hviler på et neutralt leje

- Har respekt for andre mennesker og deres forskelligheder

- Han anerkender, når andre er gode til noget, uden at blive misundelig

- Han er målbevidst og rummer integritet

- Han er kærlig, omsorgsfuld og har en positiv og rolig udstråling

- Han er ærlig, både overfor sig selv og sine omgivelser

- Han er bevidst om behov, værdier og grænser

- Han er åben og imødekommende

- Han har energi og overskud

- Han hviler i sig selv

- Han har mere selvværd end selvtillid

- Han tage at tage udfordringer op

- Han gennemtænker situationer, inden han reagerer på dem.

- Han føler sig ikke angrebet, og har heller ikke tendens til at angribe eller forsvare sig selv

- Han lytter, vurderer og forstår

- Han forfører sin partner, både fysisk, psykisk og mentalt

- Han kan inspirere og styre flokken

- Han er ikke en pleaser

- Han er optimistisk, tålmodig og livsglad

- Han rummer en indre ro

- Han er til at stole på – i alle henseender

 

Den maskuline mand er tilregnelig. Han har mål i livet og sætter dem højt, men jagten på dem indebærer, at have respekt og medfølelse for dem han møder på sin vej. Han er rolig og afklaret, fordi han hviler i sig selv. Jagter ikke kærligheden, da han ikke hungrer efter tryghed. Han har styr på værdierne, og går efter en, der passer ind i dem. Han går ikke i forsvar, da han kender værdien af, at lytte, reflektere, imødekomme og forstå. Han møder folk i deres tanker og følelser, og måler ikke andre mennesker på, hvad de har af materialistiske ting. Han har mange ting på hjertet, men er ikke desperat for, at blive hørt eller anerkendt. Han hører og anerkender nemlig sig selv. Han tager kritik som en positiv ting, fordi han ved, at denne kritik kan være med til at udvikle ham og gøre ham til et endnu bedre menneske. Han er god til at rose, og er ligeså god til, at tage mod komplimenter. Han reagerer sjældent uovervejet, da han kender værdien i, at reflektere over tingene, inden han kommer med et modspil. Han er god til gennemskue kvinden, når hun brokker sig, og er bevidst om, at hendes brok er et tegn på, at hun tvivler på ham, at hun ikke kan mærke ham eller at hun savner omsorg og nærvær, hvorfor han ikke går ind i en diskussion, men hurtigt sørger for, at tage hånd om hendes umødte behov, således at hendes dårlige humør forsvinder. Han er en omsorgsfuld og kærlig elsker, der ikke går efter selve udløsningen, men hovedsagligt går efter selve akten, hvor parret nærmest bliver ét. Han er god til at bevare gnisten i et parforhold, fordi han har gjort det til en ære, at læse kvinden og forstå hende. Han finder værdi i de små ting, og mister sjældent koncentrationen eller tålmodigheden. Han får gjort de ting, som han sætter sig for, fordi han ikke kaster sig ud i mere, end han kan tackle og kapere. Han er et eftertænksomt menneske, som rummer empati og situationsfornemmelse, uden at han dog forsøger at please nogen.

 

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
(Next Post) »