Er min pubertet gået i stå?

 

Hej brevkasse.

pubertet, seksualundervisning, sexologSom 13.årig gik min stemme i overgang. I starten knækkede den kun over når jeg grinte og snakkede højere end normal tale. Men omkring et år efter det begyndte den at knække over også bare når jeg snakkede normalt. Ca. en gang om dagen knækkede den over.

Til fodboldtræning fik jeg tyret en bold hårdt ind i mine testikler. Det er nu et halvt år siden og siden da, har min stemme ikke knækket over en eneste gang. Forresten er jeg også kun vokset 1 cm det sidste halvår. Er det muligt at min pubertet kan være gået i stå? Samtidig er min stemme ikke blevet dybere, siden min stemme gik i overgang som 13-årig. Jeg håber i kan give mig et svar der kan hjælpe mig videre.

 

Hilsen dreng 14 år.

 

________________________________________________________________________

 

Hej dreng 14 år.

Stemmen går som regel i overgang, når man er mellem 12-14 år. Hos nogen lidt tidligere og hos andre lidt senere. Det sker som en naturlig del af puberteten, hvor kroppen udvikler og ændrer sig.

Det der sker, er at stemmelæberne vokser og bliver længere, og det er det, der i en periode kan få stemmen til at knække over, indtil stemmen får en dybere klang. Det tager ca. 1-2 år, før stemmelæberne har fundet sig til rette og når det sker, vil stemmens klang være faldet med 1 oktav. Derfor er det ikke unormalt, at din stemme ikke har ændret sig endnu og det er heller ikke unaturligt, at stemmen veksler mellem at være i overgang, til at lyde som om, at den ikke er det. – I bund og grund handler det nemlig om stemmelæberne, og det tempo de vokser i og den indflydelse det får på din stemme. Nogen oplever næsten ikke at være påvirket af denne fysiologiske forandring, mens andre oplever mange pinlige oplevelser med overgangen.

Med hensyn til voksealderen, så varer den hele puberteten. Det betyder, at man i perioder oplever at man næsten ikke vokser, mens man på andre tidspunkter vokser meget hurtigt. Puberteten varer til man er omkring 19 år, så der er masser af tid til at vokse i.

Umiddelbart tænker jeg ikke at der er grund til bekymring, men hvis du selv oplever det som et problem, så overvej om du skal konsultere din læge. Han kan undersøge dine testikler, og kan også lave en blodprøve, for at dokumentere, om din pubertet er gået i gang. Blodprøven viser hvor højt dit indhold af det mandlige hormon testosteron er, og det kan understrege, at din pubertet er lige nøjagtig som den skal være. Husk også, at selvom mange fagpersoner sætter alder og generelle kendetegn på puberteten, så er den stadig noget helt individuelt. Den sker i det tempo, som er naturligt for DIN krop,

Mange hilsner Tanja Rahm

 

 

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
« (Previous Post)