Herpes

Hej brevkasse.

herpes, sexolog uddannelseJeg har hørt at herpes er en kønssygdom, men hvordan kan det lade sig gøre, når det sidder omkring munden? Og smitter det så for neden, hvis man får et blowjob? Og hvis jeg så får herpes der nede, kan det så smitte en pige hvis vi har samleje?

Hilsen dreng 16 år.

 

________________________________________________________________

 

Kære dreng 16 år.

Det er sådan, at der findes 2 typer af herpes. Den ene hedder HSV-1 (også kaldet forkølelsessår) og angriber mund, læber og området der omkring. Den anden type hedder HSV-2 og angriber især kønsdelene.

Forkølelsessår smitter ved direkte kontakt, altså gennem kys og sex. Og det smitter, indtil hele forkølelsessåret er belagt med skorper. – Det vil sige i perioden, hvor det består af små væskende blærer. Har man først fået herpes, så er man altid disponibel for at få det igen, og har derfor også en øget risiko for, at give smitten videre.

Den type herpes der rammer kønsdelene, kaldes Herpes Genitalis. Den smitter gennem seksuel aktivitet fra kønsdel til kønsdel, men kan også overføres fra kønsdelene til munden. – Det kan betyde, at man kan få en meget smertefuld halsbetændelse. Det kan også smitte ved analt samleje, og kan give smerter og blod fra endetarmen.

Man siger, at Herpes Genitalis er langt mere smertefuldt end et forkølelsessår, og det kan faktisk sprede sig, med væskende blærer, til baller og lår. Også her gælder det, at der er stor smittefare, indtil sårene er dækket med skorpe.

Er man blevet smittet med Herpes Genitalis, vil man allerede efter nogle dage blive angrebet. Det starter med en prikkende og kløende fornemmelse, som så udvikler sig til de her væskende blærer.

Er du først smittet med Herpes, så er der ikke noget at gøre. Du vil altid være disponibel for, at din herpes bryder ud igen. Sørg for at holde en god hygiejne, uanset om det er i udbrud eller ej. Lægen kan desuden sætte en behandling i gang, men det fjerne ikke dit udbrud. Det nedsætter kun sygdomsperioden. – Den bedste måde at undgå Herpes Genitalis er ved at bruge kondom.

Man kan ikke smitte en partner med HSV-1 gennem oralsex, med mindre denne i forvejen er smittet med HSV-2. – Det skyldes at hun har en øget risiko for smitte, fordi søster-virussen allerede er i kroppen. I det tilfælde vil hun få en dobbelt herpes infektion, med risiko for kraftigere udbrud, der kommer oftere.

Mange hilsner Tanja Rahm.

 

 

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
(Next Post) »