Kærlighedens 5 sprog

5 sprog


Kender du endnu ikke til kærlighedssprogene? Så læs med her. – Viden om og indsigt i dem, kan nemlig gøre underværker, ikke mindst i et knirkende parforhold. Ind imellem har vi samlet så meget irritation eller frustration sammen, at vi bevidst har valgt at være passive, og forventer, at partneren er den, der skal bryde den negative spiral. Det medfører gættelege, hvor partneren skal forsøge sig med forskellige krumspring for at bryde den kolde luft. Har parterne svært ved at kommunikere, så er dette gætteri det rene makværk, og fører sjældent noget som helst positivt med sig.

 

I stedet for at fralægge sig ansvaret, så bør man helt modsat tage ansvaret på sig. At få et forhold til at blomstre, handler nemlig i stor grad om, hvad man selv bidrager med og hvor meget energi man selv putter i forholdet. Og her er kærlighedssprogene et skønt redskab. – Her handler det netop om, hvad man kan gøre for sin partner, modsat det at handle på egne ønsker og forestillinger.

 

Gary Chapman er forfatter til bogen ”De 5 kærlighedssprog”. Gary er en amerikansk seniorpastor og forfatter, som gennem tiden har skrevet mere end 20 bøger. ”Kærlighedens 5 sprog” er dog stadig den, som han er mest kendt for. I bogen beskriver Gary de 5 overordnede kærlighedssprog, som gør sig gældende for alle mennesker.  Hvor vidt man kan sige, at et af de 5 kærlighedssprog skulle være udelukket for nogen, er nok rimelig utænkeligt, men Gary mener alligevel, at et eller to ud af de fem kærlighedssprog, vil have større betydning end de andre.

 

Her får du et kort indblik i de 5 kærlighedssprog.

 

Gary Chapman beskriver meget fint, hvorledes den dybere kærlighed kræver både engagement, vilje og vedligeholdelse. Når forelskelsen er slut, kræver kærligheden nemlig gødning og pleje. Gary Chapman forklarer vedligeholdelsen med, at alle mennesker har en kærlighedsbeholder. En beholder, som løbende skal fyldes op, fordi den, når den er tom, får negativ betydning for forholdet. Det er nemlig her, at passiviteten kommer ind, her vi trækker os og konflikterne begynder at trappe op.

 

Med kendskab til hinandens kærlighedssprog, vil man nemt og ukompliceret kunne fylde på hinandens beholder, med garanti for en positiv indvirkning. Men hvis vi ikke er bevidste om, hvad der helt konkret virker, risikerer vi i stedet at partneren ikke giver udtryk for værdsættelse, i den udstrækning man havde ønsket det. Og i takt med det, så isolerer vi os, og lukker langsomt ned for vores følelser.

 

Ifølge Gary Chapman består kærlighedssprogene af følgende:

 

1. Anerkendende ord
ros, komplimenter og anerkendende ord holder vi alle af. Men er det dit kærlighedssprog, vil dette være den optimale og mest bekræftende måde at vise dig, at du er værdsat, elsket og afholdt. Ord, når de er positive, forstående, kærlige og rosende, vil altså have en ganske særlig betydning, og give dig energi og overskud til at gengælde kærligheden. Ord fylder din beholder op, og lader dig mærke interessen og prisværdigheden ved din tilstedeværelse, indsats og person. Til gengæld vil kritik, krav og nedsættende kommentarer påvirke dig ekstra meget, fordi de giver dig den totalt modsatte følelse, end når ordene er kærlige, ømme og omsorgsfulde.

 

Kærlighedssproget ”anerkendende ord”, er mere end bare ”jeg elsker dig” og ”tak”. Men i mangel af bedre, kan du godt i perioder nøjes. – Dog skal der være en væsentlig god grund, der giver dig en forståelse for, hvorfor du ikke møder den samme ros eller anerkendelse. ”Anerkendende ord” kan være mange forskellige ting. Det kan være humor, samtale, opbakning, støtte, forståelse, kærlige ord, rosende ord og blide opfordringer. Med blide opfordringer og ros for din indsats, lægger du en ære i at bidrage med ting, hvorimod kritik og irettesættelse får dig til at lukke dig inde og blive afvisende.

 

2. Tid til hinanden.

 

Er dit kærlighedssprog ”tid til hinanden”, så betyder det, at du føler dig værdsat, når kæresten for eksempel lader telefonen ringe eller kommer tidligere hjem, for at være sammen med dig. Du bliver fyldt op, når du føler dig højt prioriteret, og får en oplevelse af, at kæresten kun har øje for dig, når I har aftalt at være sammen. At vedkommende ikke lader sig distrahere eller mister fokus, men giver dig sin fulde opmærksomhed. At vedkommende er til stede, ikke kun fysisk, men også psykisk, mentalt og emotionelt. Ligesom med de andre kærlighedssprog, vil alle mennesker have brug for at opleve dette i mere eller mindre grad, men er ”tid til hinanden” dit kærlighedssprog, vil du reagere voldsommere, når kæresten prioriterer at være sammen med venner eller veninder, tager væk hele weekenden eller sætter sig foran tv’et og zapper. I hvert fald hvis din beholder ikke er blevet fyldt, således at du føler overskud til at lade partneren fordybe sig i sine andre interesser. Er beholderen derimod fyldt, vil du ikke på samme måde føle dig nedprioriteret, når kæresten søger væk. Til gengæld vil du føle dig set, respekteret, værdsat og elsket.

 

I disse tider fylder både mobiler, computere og tv en hel del for de fleste. – Og for den der har ”tid til hinanden” som sit kærlighedssprog, vil det være svært at tolerere brugen af disse midler, hvis ikke vedkommendes beholder er fyldt.

 

3. At modtage gaver

gave

 

Hvem elsker ikke at få en gave i ny og næ? – Faktisk er det sådan, at der er masser af mennesker, som overhovedet ikke føler sig elskede af at få gaver. Måske oplevede de i deres opvækst, at de blev købt med materielle goder, fordi forældrene kompenserede for deres mange arbejdstimer og manglende overskud. For et sådant menneske, kan gaver faktisk have den helt modsatte effekt.

 

Er ”gaver” til gengæld dit kærlighedssprog, så handler det ofte om, at du føler at din partner har tænkt på dig, da I ikke var sammen, og at kæresten har gjort sig tanker om, hvor vidt gaven kan bringe et smil frem på dine læber. For de færreste har prisen på gaven dog nogen som helst betydning. For det meste handler det blot om, at gaven i sig selv er et symbol på den kærlige tanke. Det kan være alt fra en blomst vedkommende plukkede på vej hjem fra sit arbejde, til et lille stykke chokolade, biografbilletter og meget andet. Er gaver dit kærlighedssprog, så er du som regel også selv både fantasifuld og velovervejet, når du skal købe gaver til andre. For eksempel vil du ikke føle den store tilfredsstillelse ved, at komme med en kuvert med penge i.

 

4. Tjenester

 

Det er de færreste der ikke holder af, at kæresten hjælper til med forskellige ting. Det kan være alt fra tøjvask, rengøring og praktiske pligter, til sparring, aflastning eller opmuntring. Som det gamle ordsprog lyder, så siger handling mere end ord, og hvis ”tjenester” er dit kærlighedssprog, vil dette i stor grad gøre sig gældende. Har du i stedet en partner, som ikke bidrager med noget, ikke rydder op efter sig selv eller spørger om der er noget at hjælpe med, så vil du blive irriteret, afvisende og frustreret. – Du vil nemlig ikke føle dig værdsat eller respekteret. Og skulle du opleve, at kæresten i stedet kom hjem med blomster, og gaver ikke var dit kærlighedssprog, ville du ikke udstråle den store taknemmelighed. Du ville nemlig hellere have undværet blomsterne og i stedet have haft hjælp til de ting, som havde en betydning for dig.

 

Tjenester handler også for nogen om, at partneren af sig selv tilbyder sin hjælp og støtte. Og dem der skal bede partneren om at gøre forskellige ting, kan opleve, at det ikke helt har den samme effekt på beholderen, når dette ikke gøres af lyst og engagement, og fordi vedkommende selv ønsker at glæde dig med forskellige handlinger. Og netop derfor er det så vigtigt, at man er bevidst om sit kærlighedssprog, og kan kommunikere dette ud klart og tydeligt, så partneren får de bedste forudsætninger for at møde dig der hvor du oplever mest kærlighed.

 

5. Fysisk berøring

 

De fleste mennesker har brug for fysisk kontakt. Det gælder både mellem børn og voksne og mellem par. ”Fysisk berøring” som kærlighedssprog er et udtryk for interesse, tiltrækning, og nærhed, og kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Der er altså ikke udelukkende tale om den seksuelle tiltrækning, men i ligeså høj grad om den følelsesmæssige tiltrækning. Fysisk berøring kan være når man putter på sofaen til en god film. Det kan være når man holder hinanden i hånden, imens man går en tur. Når man kysser hinanden goddag, farvel og godnat. Og det kan være spontane kram, skulderklap eller berøringer i løbet af dagen.

 

Alle mennesker vil nok mene, at fysisk berøring har en stor betydning, men ikke desto mindre har det for nogen en større betydning, end for andre. Nogen oplever måske, at de hellere vil ligge alene på sofaen og læse en god bog, men hvis partneren, som har ”fysisk berøring” som sit kærlighedssprog, oplever at beholderen er tom, vil denne kunne opfatte læsningen som en afvisning eller et tegn på manglende interesse. Det kan gøre vedkommende irritabel og frustreret, og hvis kommunikationen ikke er i højsædet, kan netop sådan en situation føre til en stor konflikt, hvor det kan være svært at få sat de præcise ord på, hvorfor man føler sig afvist eller ignoreret.

 

Har du gættet hvad dit kærlighedssprog er? Hvis ikke, så kan du tage en test lige HER

 

 

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
« (Previous Post)
(Next Post) »