Når den ene part har været utro

Utroskab, sexolog uddannelse, Tanja Rahm

 

 

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man kommer igennem en krisesituation.. – Har den ene part været utro, vil begge være ramt af mange forskellige følelser.

 

 

Den forurettede vil opleve vrede, sorg, mistillid, svigt m.m.

 

Den forurettende vil opleve skyld, skam, samvittighedskvaler, sorg og frustration.

 

Er parret alligevel indstillede på at finde en løsning og komme videre sammen, så kan nedenstående være nødvendige at drage ind i arbejdet på at genopbygge tillid, nærhed og tryghed.

 

Ÿ – Kærlighedserklæringen – “Jeg elsker dig fordi”…….
Ÿ – Fælles og individuelle værdier
Ÿ – Hvornår gik vi hver vores vej og hvorfor?
Ÿ – Hvordan undgår vi at splitte vores team op?
Ÿ – Behov og følelser
Ÿ – Lav en bod
Ÿ – Listen med 10 vi skal gøre for hinanden
Ÿ – Sensualitetstræning
Ÿ – Hvordan har utroskaben påvirket Jer hver især
Ÿ – Hvad er utroskaben et udtryk for?
Ÿ – Hvad skal der til for at finde melodien igen?

 

De fleste emner kan I finde uddybet under øvelser her på siden.. – Nogle af overskrifterne er emner I bør tale om og drøfte, blandt andet behov og følelser, hvordan utroskaben har påvirket jer og hvad der skal til for at finde melodien igen.

 

Når det kommer til en bod, så er det vigtigt at man sammen finder en mulighed, der gør det legalt for den part der har følt sig ført bag lyset, at få tid og plads og afløb for sine tanker omkring utroskaben. Men for at bebrejdelser og anklager ikke skal fyge gennem luften, er det nødvendigt, at man aftaler nogle spilleregler, så den utro part ikke alene føler sig under konstant anklage. Det kan være aftaler der handler om, at den forurettede dagligt i den første uge, kan få plads til at fortælle om sorgen og chokket.. Det kan være at lave aftaler der tager hensyn til, at den utro part ikke konstant skal gå i forsvar eller modangreb, men helt modsat giver plads til at lytte og anerkende den forurettedes følelser.

 

Boden kan handle om, at parret i en periode indgår aftaler der kan handle om, at sms’er foregår i det åbne, at aftaler bliver overholdt, at vedkommende undlader at tage i byen for en periode og at denne måske tager en række særlige hensyn til den der forsøger at genfinde tilliden.

 

- Utroskab er et stort svigt, der skaber et brud i den intimitet, som eksisterer i et kæresteforhold.

- Det berører dybe værdier i forholdet og hos den enkelte.

- Fortroligheden og nærheden i forholdet lider under utroskaben. Tilliden får et knæk.

- Den utro må bære på sort samvittighed og følelsesmæssig forvirring.

- Utroskab er en kæmpeudfordring for et parforhold.

- Der bliver trådt på deres unikke liv sammen.

- Utroskab bringer et kaos med sig af følelser som svigt, bedrag, forræderi, vrede
– Utroskab kan fremprovokere en dyb angst for at miste og blive forladt.

- Tilliden skal bygges op igen, og det kan være svært.

- Den svigtede har som regel stor vrede og sorg.

- Den utro part har det primære ansvar for, at bygge tilliden op igen.

 

Sidespring optræder tit i forhold, hvor parret har levet parallelt og glemt at prioritere de fælles værdier. Nærheden og forståelsen er blevet mindre, nærmest opslugt af hverdagen. I lang tid har de måske kastet kærligheden på børnene eller andre ting i stedet for at være noget for hinanden. De har glemt, hvad der var vigtigt i forholdet. Et af symptomerne bliver utroskaben, og de får ikke taget hul på de indbyrdes problemer. Om det kan løse sig, afhænger af parternes vilje til at ville komme videre.

 

Når alt kommer til alt, kan utroskaben åbne op for, at de genfinder nærheden og intimiteten. Det er op til det enkelte par at afgøre, om utroskaben skal være grunden til brud, eller om utroskab skal være det, der gør, at de nu begynder på et dybere plan at tage hinanden langt mere alvorligt og vil arbejde på at bygge respekt, nærhed og forståelse op igen.

 

Tilgivelse

 

At tilgive er at give tilbage. For at kunne tilgive må du igen kunne give den kærlighed til ham/hende som du måske ikke har formået igennem længere tid. Selv om utroskaben strider mod dine grundprincipper, har du måske stadig lyst til at leve sammen med ham/hende.

 

For at du igen ubetinget kan give din kærlighed til din partner, er det vigtigt at huske, at hverdage er der flest af. Hvis der ikke er bygget noget op i hverdagen, har man ikke lyst til en weekend i tosomhed. Her kommer værdierne eller pejlemærkerne igen ind i billedet. For værdierne skrider ofte i svinget, når utroskab kommer på banen.

 

Spørg hinanden: Hvordan vil vi udfylde den tid, vi har sammen, så vi både kan være par og individer? Hvilke kvaliteter ønsker vi i vores fælles liv? Hvordan har vi haft det i denne uge, fik vi indfriet vores pejlemærker og omsat dem til praksis? Efter utroskaben, når tilgivelsens frø er sået, kan man undgå, det sker igen ved at etablere flere fælles værdier i dagligdagen.

 

 

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
(Next Post) »