Tag ansvar for dine tanker

sexolog, sexologisk rådgiver, lifecoach, kognitiv terapeut, parterapeut

Det første skridt i personlig udvikling, er at lære at tage ansvar. Ansvar for de situationer vi står i, som vi møder i hverdagen og som udfordrer vores tanker og følelser. Når vi taler med os selv, har vi nemlig et personligt ansvar i, at vende negative tanker til noget positivt, også selvom det i situationen kan virke umuligt. At vende de negative tanker, er ikke altid lige nemt. Ofte placerer vi ansvaret på de mennesker det involverer, eller også taler vi nedsættende til og om os selv. Nogle situationer er vi herre over, og andre har vi ingen indflydelse på. Men uanset hvad årsagen er, kan vi lære at se det positive i ting.

 

(Hvis du ikke orker at læse teksten, så gør dig selv en tjeneste, og kør ned på siden og se filmene, hvor Byron Katie bruger metoden i praksis Især part 3, om hvordan vi reagerer på gode råd og hvad det gør ved os. Der ligger 8 klip, og i alt varer de knap halvanden time – men de er al tiden værd!)

 

Det vil utvivlsomt være svært at se det positive i, at ens niece er uhelbredeligt syg, eller at ens nærmeste veninde bliver dræbt i en trafikulykke. Ligesom det er svært at tænke positivt, hvis vores børn bliver udsat for overgreb eller vold. I det tilfælde kan det være nødvendigt at søge hjælp til at håndtere sorg eller smerte, hvorfor én metode ikke altid er fyldestgørende.

 

Men når vi skal lære at håndtere negative eller nedbrydende tanker, som tager udgangspunkt i selvværd, ansvar, skyld, skænderier eller konflikter med naboen, kollegaen eller partneren, er ”The Work” et virkningsfuldt redskab. ”The Work” handler nemlig om, at vende de negative tanker, projektionerne og placeringen af ansvar, og på den måde kigge objektivt på de tanker, som ind imellem løber løbsk, og som derfor ikke altid har nogen forbindelse til virkeligheden eller som ofte får tanker og følelser til at eskalere. Og andre gange vil ”The Work” have den effekt, at man må indse, at man ikke kan ændre den virkelighed man står i, men at en ændring af tankerne omkring virkeligheden, kan gøre tingene nemmere at overskue og handle på.

 

At integrere ”The Work” I den daglige tænkning, er en proces, som skal trænes og indøves. Men har man først forstået metoden og set fordelen ved at kunne bruge den, vil det få indflydelse på måden man håndterer forskellige situationer. Det er ikke ensbetydende med, at man ikke bliver udfordret eller skal igennem svære situationer, konflikter eller tanker og følelser, men at kunne vende tanken og lære at se sin egen andel i situationen eller tanken, vil ofte gøre den efterfølgende handling mere objektiv og konstruktiv.

 

Amerikanske Byron Katie (Byron Kathleen Mitchell), født i 1942, er ophavskvinde til ”The Work”. Byron Katie var en målrettet og ambitiøs karrierekvinde med to børn. Hun havde igennem sit liv haft flere depressioner, og blev i 30’erne ramt så hårdt, at hun ikke forlod sit soveværelse de næste par år.  I stedet måtte hun erkende, at nedbrydende tanker og overvejelser om selvmord, gjorde hende både angst og depressiv. En morgen, to år efter, vågnede hun op med en ny indsigt. Hun havde opdaget, at så længe hun troede på sine egne negative overbevisninger, så længe ville hun være depressiv, men ved at slippe troen på de negative overbevisninger, ville hun blive fri af sit eget tankemæssige fængsel. Fire simple spørgsmål, gav hende livet tilbage.

 

Spørgsmålene hjalp hende til at slippe de stressende og nedbrydende tanker og gav hende frihed til at leve det liv, hun drømte om. Siden har hun oprettet en skole, hvor man kan uddanne sig til facilitator af ”The Work”, og er i dag en anerkendt person, inden for personlig udvikling. Hun har skrevet flere bøger, blandt andet ”Elsk det som er”, der har haft stor succes i flere dele af verden.

 

”The Work” er en enkel metode til løsning af konflikter og personlig afklaring og udvikling. Metoden kan både bruges til personlig udvikling, og i professionelle relationer.

 

”The Work” består af fire simple spørgsmål samt en efterfølgende proces hvor tankerne vendes (dog kun de tanker der forårsager stress). ”The Work” er en undersøgelse af overbevisningerne, hvor tankerne sættes i rampelyset. Det er ikke nødvendigvis formålet, at ændre tankerne, men den terapeutiske proces vil som regel have en positiv effekt, da, det at gennemskue tankerne vil fjerne både forhindringer og blokeringer.

 

De 4 spørgsmål:

 

1)    Er det sandt?

2)    Kan du virkelig vide det er sandt?

3)    Hvordan reagerer du følelsesmæssigt, når du tror på den tanke?

4)    Hvem ville du være uden tanken?

 

Vend tanken om:

 

1)    Til dig selv

2)     Til den anden

3)    Til det modsatte

 

The Work tager udgangspunkt i en arbejdsseddel. Med arbejdssedlen får du mulighed for at sætte ord på de tanker du gør dig. Det er vigtigt, når man udfylder skemaet, at man er ærlig og sætter de rigtige ord på. De rigtige ord skal ikke overvejes, men skal tage udgangspunkt i den virkelighed, der i øjeblikket gør sig gældende i tankerne. Efterfølgende deler man sætningerne op og tager udgangspunkt i de 4 spørgsmål. – På den måde stiller man sig kritisk til sine egne tanker og overbevisninger, og får mulighed for at kigge objektivt på dem. Når man efterfølgende vender tanken, vil man med tiden lære at tage ansvar for egne projektioner og vil kunne pege på de værdier, som gør sig gældende i ens eget liv. Man har altså et personligt ansvar i, at skabe sin egen lykke, hvorfor de nedbrydende tanker enten kan have grobund i, at man ikke er i stand til at få andre til at opfylde dem, og derfor selv må tage ansvar for at få dem opfyldt, eller at man har en overbevisning om, at andre mennesker er årsag til ens sorg, smerte eller ulykke, og derfor skal lære at handle hensigtsmæssigt ud fra de drømme, ønsker og behov man har, i forhold til ens eget liv.

 

Vil du vide mere om ”The Work”? Så kan du læse meget mere på: www.thework.com

Du kan hente arbejdssedlen her: http://www.thework.com/dansk/downloads/jyn_dansk.pdf

 

 

Byron Katie har desuden skrevet følgende boger:

 

”Elsk det som er”

”Behøver jeg din kærlighed”

”Lykken har tusind navne”

”Om at forandre sin tankegang og forandre verden”

“Who would you be without your story”

 

 

 

 

På uddannelsen til Sexologisk Rådgiver og Parterapeut træner vi metoden og inddrager den som en stor del af undervisningen i skygge-coaching.

 

 

 

 

 

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
(Next Post) »