Utroskab

 

Ifølge nudansk ordbog er man utro, når man:
>>har et seksuelt forhold til en anden end sin ægtefælle, samlever eller kæreste<<
Hvis det var tilfældet, så ville definitionen være klar! Usikkerheden, tvivlen og mistilliden ville være begrænset, og vi kunne alle glæde os over, at vi ikke behøvede at bekymre os, før vores partner kom hjem med læbestift på skjorten, åben lynlås og duftede af dameparfume. Hvis det da bare var så vel.
UtroskabMere end en tredjedel der lever i et fast parforhold, har haft en affære. 55 % af danskerne mener at det er utilgiveligt, og 45 % mener at det er okay en gang imellem. 16 % mener ligefrem, at utroskab er uundgåelig. Utroskab topper listen over de mest ødelæggende årsager til, at parforholdet går i stykker. Men hvorfor er vi utro? Hvad er det der mangler i vores dagligdag, vores parforhold og i vores liv, siden vi søger omsorg, bekræftelse og tilfredsstillelse stillet, andet sted end der hjemme?
Ifølge Martin Østergaard (uddannet psykoterapeut hos Carl-Mar), er utroskab en nødværge, fordi man ikke er i stand til at fortælle partneren hvad man føler.
Ifølge Carl-Mar (Psykoterapeut) kan følelsesmæssig og/eller seksuel afvisning føre til fantasier om andre. Afvisningen har den effekt, at selvværdet daler, man bliver irritabel, man farer hurtigt op, tager på i vægt, bliver fjern og mister interessen for at være i hjemmet, når partneren er til stede.
Men er afvisningen en undskyldning? Er det lave selvværd en undskyldning?
Og hvad blev der af kommunikationen? – I 2007 er der ingen undskyldninger for utroskab.
Vi har alle muligheder for at få hjælp. – Dels til at kommunikere, men også til at gøre os klogere på mænd og kvinder, deres behov og muligheden for at udforske og blive klogere sammen..
Styrker utroskab forholdet? Nogle vil med garanti sige ja, men kan man så tillade sig at putte den kategori af mennesker i en kasse, og kalde dem seksuelle afvigere?
For i bund og grund overlever vi mennesker på kærlighed, føde og kildevand.
Så hvornår kan vi forsvare vores handling? Og hvem forsvarer vi den overfor?
Er vi respektfulde nok til at gå hjem og være ærlige? Ligger du i den kategori der siger, at hvad han ikke ved, har han ikke ondt af? Og gælder det så begge veje? Bliver vi forargede, hvis han ikke udviser forståelse for vores behov for at dyrke sex med andre? Er det en klar aftale parterne har indgået, altså om et åbent forhold? Og er det i et sådant tilfælde utroskab, hvis man ikke fortæller hvornår man så gør det, og med hvem? Og hvem kan i bund og grund gøre sig til dommer i den konkrete sag?

Dog er det værd at tage højde for, at den største kærlighed vi mennesker kan opleve, er den vi udvikler og opbygger igennem en længere periode, med det samme menneske.

Jeg har spurgt 10 mænd og 10 kvinder i alderen 25-35 år, hvad deres definition på et forhold var.

 

Følgende 5 udsagn toppede på listen over uskrevne regler:

1) Vores forhold er baseret på tillid
2) Vores forhold er baseret på respekt
3) Vores forhold er baseret på kærlighed
4) Utroskab er ikke et emne! Det er det aldrig i et parforhold!
5) Seksuelle fantasier og lyster, udlever vi sammen, eller med den andens accept!

Så hvem er det egentlig der er utro? Er det primært mænd eller er det primært kvinder?
Dagens Danmark byder generelt på meget trofaste mænd.. – Det eneste mænd forlanger til gengæld, er et velfungerende sexliv, hvor han føler sig set og forstået. – Så hvordan kan kvinder finde overskud til at give ham det han ønsker? Hun kunne for eksempel blive bedre til at fortælle hvad hun har brug for, i stedet for at forvente, at han selv kan tænke sig til det. – For selv om mænd er trofaste, så er de også primitive i forhold til kvinden. – Han har simpelthen brug for sex, for at være en god, kærlig, hjælpsom kæreste, hvor imod kvinden får lyst til at sex, når han først har været en god, kærlig og hjælpsom kæreste.
Sidespring hjælper under ingen omstændigheder på udviklingen i parforholdet. – Er man utro, er det det samme som at stå med det ene ben ude af forholdet. – Får man ikke hvad man ønsker, så er man nødt til at blive bedre til at kommunikere, og finde gode værktøjer og løsninger.

Så hvor skal man starte?
I parforholdet er det rigtig svært alene at skulle stå for den udvikling. For hvem skal tilgodeses først? Hvilke behov skal først dækkes? Og risikoen for at det hele blot ender i endnu en diskussion, er alt for stor.
Sexologen der imod er god at få ind over, når det handler om store ændringer i parforholdet. – På den måde fjerner man lidt af ansvaret fra de forskellige parter, da opgaverne vil blive stillet af sexologen, og ikke af en af parterne. – På den måde er både han og hun nødt til at handle og tage ansvar, og stole på, at de opgaver sexologen stiller, vil være gavnlige. – Forpligtelsen er større, da man dels har besluttet at bruge både tid og penge på udviklingen og derfor ikke længere har nogen undskyldninger for at falde tilbage i de gamle rutiner.
Utroskab løser ikke de konflikter der er i forholdet. Det skaber ikke større tillid, og det skaber ikke bedre kommunikation. I stedet vil forholdet være baseret på løgne og dårlig samvittighed, og det vil under ingen omstændigheder give mere af det vi allesammen ønsker: Kærlighed, nærhed, omsorg og ikke mindst sex.

Hvorfor ikke dele den med dine venner?

Share to Google Plus
« (Previous Post)
(Next Post) »